Transplantacija Rožnice (Keratoplastika)

Transplantacija Rožnice ili Keratoplastika je presađivanje rožnice, postoji djelomična (parcijalna) i kompletna transplantacija. Obično se bolesne rožnice zamjenjuju zdravima, ali sa već mrtvog donora. Nakon posebne obrade i eksplantacije bolesnih rožnica kod pacijenta se pohranjuju samo zdrave i kvalitetne rožnice. Rožnica se sastoji od nekoliko slojeva pa tako razlikujemo penetratnu i lamelarnu keratoplastiku.

Penetratna keratoplastika (PKP)

To je presađivanje pune debljine rožnice, a dijelimo ih prema brzini presađivanja pa onda imamo hitnu i elektivnu. Hitna keratoplastika se radi kako bi se priječilo širenje i razvoj endoftalmitisa i gubitka oka.

Razlozi za elektivnu keroplastiku mogu doći od različitih bolesti koje zahvaćaju cijelu debljinu rožnice, a glavne su keratokonus te ožiljci distrofije. Rijetko se zna dogoditi da osoba koja prima rožnicu ne prihvaća transplant te je potrebno liječenje primjenom kortikosteroida, odnosno imunosupresiva. Pitanja vezana za transplantaciju rožnice možete postaviti na sljedećem linku - LINK

Nema komentara:

Objavi komentar