Što je to LASIK metoda?

Mnogi imaju pitanja vezana za LASIK metodu, pa da probamo na neka odgovoriti.

LASIK (skraćenica od laser assisted in situ keratomileusis)  je tip refrakcijske kirurgije za ispravljanje kratkovidnosti, dalekovidnosti i astigmatizma. LASIK tehnologija je poznata već više od 60 godina, a zadnjih 10 godina je doživjela pravi procvat u očnoj kirurgiji. Kod LASIK metode se uz pomoć rotirajućeg nožića ( mikrokeratom) i lasera ispravlja nepravilnost na rožnici koja je ujedno i glavni uzročnik problema s vidom.

Operativno razdoblje.

Operacija se izvodi u tri koraka i to na budnom pacijentu. Pacijentu se prije operacije daje blagi sedativ, poput Valiuma, te se u oko koje se operira dodaje anestetik.

Prvi korak operacije LASIK metodom je: Stvaranje režnja (površnog pomičnog sloja)
Na oko se stavi rožnični usisni prsten koji drži oko fiksiranim tokom operacije. Nakon što se oko fiksira stvara se površni pomični sloj. Taj dio postupka se radi uz pomoć femtosekundarnog lasera ili mehaničkog mikrokeratoma. Stvara se niz mjehurića unutar strome rožnice. Gornji dio se djelomično uklanja i tako se otvara središnji dio rožnice ili stroma.

Drugi korak: Remodeliranje laserom
U drugom koraku se koristi laser, preciznije Excimer lasera (valne duljine 193 nm) za popravak oštećenja na rožnici. Laser u kontroliranim uvjetima isušuje tkivo bez oštećenja susjednih dijelova strome. Za ablaciju tkiva nije potrebno spaljivanje toplinom ni stvarno rezanje. Slojevi uklonjenog tkiva debeli su svega nekoliko desetaka mikrometara. Laserskom ablacijom dubljih dijelova strome omogučen je brži oporavak te manja bolnost nego ranijom tehnikom, fotorefraktivnom keratotomijom (PRK). Tijekom drugog koraka, odizanjem režnja dolazi do jakog zamućenja vida. Pacijenti vidi samo bijelo svjetlo oko narančastog snopa lasera, što može dovesti do blage dezorjentiranosti. Trenutni Excimer laser koristi sustav praćenja oka koji može registrirati do 4 000 pokreta pacijentovog oka u sekundi, usmjerujući laserski puls precizno u zonu liječenja. Tipični impuls iznosi 1 milidžul (MJ) pulsne energije u 10-20 nanosekunda. Repozicija režnja (površnog sloja) Nakon laserskog preoblikovanja stromalnog sloja, LASIK režanj se vraća na tretirano područje i čeka se pojava mjehurića, debrisa i pravilnog prijanjanja za oko. Režanj ostaje u istoj poziciji pomoću adhezije sve dok liječenje nije završeno.

Treći korak: Postoperativno razdoblje
Pacijentima se daje profilaktična doza antibiotika i protuupalne kapi za oči. Nastavlja se upotreba i u tjednima nakon operacije. Od pacijenata se očekuje da više spavaju i nose tamnu zaštitu za oči kako bi ih štitili od jakog svjetla i spriječili trljanje očiju u snu i suhoću očiju. Također se pacijentima kaže da kapaju oči kapima bez konzeransa prema datim uputama. Pacijenta treba adekvatno informirati o važnosti pravilne postoperativne njege kako bi se smanjila opasnost od komplikacija.

Kakvi su rezultati nakon korištenja LASIK metode?
Ankete su potvrdile da su pacijenti zadovoljni LASIK-om u 92-98% slučajeva. Meta-analizom iz ožujka 2008. pod sponzorstvom Američkog društva oboljelih od katarakte i refraktivne kirurgije, na više od 3 000 recenziranih radova objavljenih u zadnjih 10 godina po svjetskim kliničkim časopisima, zajedno s 19 studija koje obuhvaćaju 2 200 pacijenata, objavljeno je da je 95.4 % pacijenata zadovoljno LASIK-om.


Nema komentara:

Objavi komentar