Ablacija mrežnjače



Mrežnjača (mrrežnica) je unutrašnji sloj oka sastavljen od nervnog dijela i od pigmentnog epitela. Nervni dio se zove senzorna retina i sastoji se od nervnih ċlija i nervnih vlakana. Pigmentni sloj se sastoji od epitelijalnih ċelija bogatih pigmentom melaninom. Pigmentni sloj stvara potpuno tamnu sliku u unutrašnjosti oka, tako da svjetlost u oko ulazi samo sprijeda, kroz zjenicu.

Ova dva sloja u mrežnjači tokom embriologije (razvoja oka u utrobi majke), nastaju iz dva različita embriološka sloja, senzorni dio nastaje iz ektoderma, a pigmentni iz mezoderma. Oni se tokom razvoja oka, udubljivanjem očnog pupoljka, tijesno pripiju jedan uz drugi.

Zbog labilne veze između svoja dva dijela, mogu se ovi slojevi tokom života odvojiti jedan od drugog. Odvajanje (ablacija) mrežnje je često izazvana patološkim procesima na mrežnjači i u staklastom tijelu, a može biti isprovocirana povredama oka, naročito tupim udarima, te kao komplikacija operacija na oku. Veċe kratkovidosti i starenje poveċavaju rizik ablacije.

Ablacija je praċena znatnim gubitkom vida i potpuno oporavljanje vida je rijetkost. Subjektivno pacijent primjeċuje crnu zavjesu pred okom, pad vida. Prije pojave ablacije kod pacijenta se mogu pojavljivati bljeskovi, svjetlice pred okom. Dijagnoza ablacije se uspostavlja pregledom očnog dna pomoċu oftalmoskopa, te ultrazvukom oka. Ablacija se liječi operativno.

Nema komentara:

Objavi komentar