Refleksi oka


Oko je veoma nježan organ i čak i male povrede mogu bit pogubne za njega. Iako je najveċim dijelom oko zaštiċeno u koštanom otvoru zvanom orbita, ipak je prednji dio oka otvoren i podložan povredama.

U zaštiti oka veliku ulogu igraju refleksne radnje kojima se kod svake opasnosti veoma brzo zatvaraju kapci, a glava pomiče u stranu.

Konjunktivalni i kornealni refles, nastaju i kod blagog dodira odnosno iritacije konjunktive odnosno rožnjače. Kao odgovor na dodir nastaje brzi grč kapaka i zavaranje očiju. Kod jačih iritacija i upala ovaj grč je dugotrajan (blepharospazam). Tako ako upadne strano tijelo u konjunktivalnu vreċu, ili na rožnjaču, često je skoro nemoguċe otvoriti kapke. Ljekar, da bi izvadio strano tijelo, ponekad mora ukapati kapi za anesteziju oka. Isto je i kod hemijske iritacije. Uz grč kapak obično ide i pojačano suzenje, kojim se oko ispira.

Sličan refleks, zbog povezanosti vidnih i slušnih centara, nastaje i kod jakih zvučnih podražaja. U slučaju pucnja mi automatski zatvaramo oči i pomičemo glavu u stranu. Takođe kada neko pođe rukom, ili nekim predmetom na nas, oči se automatski zatvaraju.

Jedn drugi refleks za zaštitu očiju je refleks zjenica. One se automatski skupljaju u slučaju jakog bljeska ili jakog svjetla, te znatno ograničavaju količinu svjetla što ulazi u oko. Ovaj refleks više ima ulogu da se obezbjedi vid i u slučaju nagle promjene količine svjetla kojom je oko izlozeno.

Nema komentara:

Objavi komentar