Astenopija = brzi zamor pri gledanju


Asthenia znači slabost (grčki),a opia znači gledanje. Bukvalno prevedeno astenopija bi bila slabost pri gledanju. U praksi se radi o brzom zamaranju pri gledanju, o nemoguċnosti dugotrajnog gledanja, obično kod gledanja na blizinu.

O astenopiji govorimo kada unatoč tome što je oko dobro izkorigovano, znači ima potrebnu korekciju refrakcione greške, ipak postoje smetnje pri gledanju.

Uzroci astenopije mogu biti mišiċni (slabost mišiċa koji učestvuju u gledanju), zatim psihogeni, te faktori okoline.

Mišiċni faktori su ili slabost cilijarnog mišiċa, odnosno slabost akomodacije, ili poremeċaji tonusa I ravnoteže spoljnih očnih mišiċa. Najčešċe se radi o naporima spoljnjih mišiċa da zadrže oči u odgovarajuċem poloaju iako postoji tendenca očiju (forija) da idu u stranu (esophoria i exophoria).

Psihogeni faktori su naprimjer umor, nenaspavanost, briga, koji utiču na mišiċe oka da se brže zamaraju.Takođe i neke psihičke bolesti I subjektivna stanja, neuroze naprimjer mogu davati astenopiju usljed loše moguċnosti koncentracije.

Faktori okoline su: loše osvjetljenje, bljeskanje svjetla, rad na kompjuteru, pogrešan položaj tijela pri čitanju (ležanje), itd.

Astenopija je često mukotrpan problem i za pacijenta i za oftalmologa i potrebna je detaljna anamneza (razgovor) i detaljan pregled da bi se otkrio uzrok.

Nema komentara:

Objavi komentar